Historia Lojërat Olimpike.

Çdo 4 vjet, një ngjarje e tërheq vëmendjen e botës: Olimpiadës Verore, por Lojërat Olimpike Dimërore (me 2 vjet hendekun në mes të dy). Kjo është një periudhë e paqes e cila pret streaming ngjarjet sportive atletët konkurrojnë shfaqur në çdo vend. Kohët e fundit, Pekin (2008) dhe Londër (2012) ishin qytetet nikoqire e Olimpiadës Verore, kur Torino (2006) dhe Vankuver (2010) ishin qytetet nikoqire e Olimpiadës Dimërore.


Origjina.

Olimpiada daton që nga kohët e lashta, rreth 776 pes në Greqi. Ata janë quajtur kështu për shkak se ata u zhvillua në qytetin e Olimpia. Shumë gjëra janë të ndryshme, për shembull: vetëm burrat e pasur dhe jo skllevër mund të marrin pjesë. Mendja nuk ishte i njëjtë, vetëm fitorja pasur gjatë këtyre shtatë ditëve të testeve(Wrestling, kalë garash dhe tanket, etj)..
Por ai ishte gjithashtu një periudhë e armëpushimit për të siguruar sigurinë e atletëve dhe spektatorëve që erdhën nga larg. Për fat të keq, kjo ceremoni pagane konsiderohet nga unë perandorit Theodosius, u braktis në vitin 393.

Kjo nuk ishte deri në shekullin e tetëmbëdhjetë që njerëzit janë të interesuar në, në sajë të zbulimit të rrënojave të Olimpias. Përpjekjet për të vënë restaurimet, për këtu dhe atje në botë. Por asgjë konkrete me të vërtetë.

Në 1892, Pierre de Coubertin, historian dhe mësues, bën thirrje për restaurimin e Lojrave Olimpike. Pa sukses. Ai përsëriti në vitin 1894 me "Kongresin për restaurimin e Lojrave Olimpike" dhe këtë herë me një votim unanim nga 2,000 njerëz që përfaqësojnë më shumë se 12 kombe: Olimpiada janë restauruar zyrtarisht.


Lojrat Olimpike moderne.

Çdo gjë që ne e konsiderojnë babai i Lojërave Olimpike moderne është i bindur se sporti duhet të ndërkombëtarizoi të jenë më të popullarizuar. Ai donte të ndihmojë në krijimin e një lloj paqeje në botë me promovimin e komunikimit, të luajnë të drejtë dhe Bashkimi i popujve rreth të njëjtën temë: sportive. Duke u zhytur në shqetësimet e kohës, De Coubertin gjerësisht përcakton vlerat e reja OJ që nuk kanë të bëjnë shumë me lojëra të Antikitetit:

  • Motoja "Citius, Altus, Fortius" (Faster, Lartë, Stronger), i cili përmbledh qëllimin e sportit, një të përhershëm tejkalimit të vetë vlerë të gjitha fitoret. Një tjetër lidhur shkëlqyeshëm Olimpiadën është "gjëja më thelbësore është të mos fitojë, por për të marrë pjesë."
  • Betimi olimpik që angazhon të gjithë atletët, trainerët dhe gjyqtarët për të mos tradhtuar frymën e sportit: të qenit të luajë të drejtë, nuk do të mashtrojnë, të jetë i paanshëm dhe të japë përsëri në çdo rrethanë.
  • - Flamuri olimpik përfaqësojnë pesë unaza të lidhura me njëri-tjetrin, ose 5 kontinente bashkuar. Ngjyrat e flamurit olimpike ishte pjesë e të gjithë flamujve të botës në atë kohë, për të theksuar universalitetin e Lojrave.
  • Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) shërben si autoritet suprem dhe juridik për të mbajtur të gjitha markat tregtare dhe të drejtat si një organizatë jo-qeveritare.


Sot, programi olimpik në Olimpiadën nuk është fikse, por kurrë nuk do të jetë më shumë se 28 sportive në program. Nuk ka qenë vdekja e bejzbollit dhe softball nga Lojërat Olimpike në Pekin dhe Londër, duke e çuar numrin e sportit në 26 në vitin 2012.
Këto vendime tërheqje ose shtesat e sportit në program janë të lidhura me kritere të ndryshme të tilla si: popullariteti, imazhi u kthye, specifikimet, historinë dhe të ardhmen e disiplinës. Lojrat e ardhshme Olimpike në Rio de Janeiro (Brazil) në vitin 2016 do modifikime të mëtejshme: vela dhe taekwondo është gati të zhduken ... Megjithate, rishfaqen golf pas më shumë se një shekull në programet Olimpike.


Gjithsesi, Olimpiada janë plot të historisë dhe vlerave të forta. Nga 14 vende dhe 241 atletë në 1896, ne kemi shkuar në më shumë se 200 delegacione dhe më shumë se 10,500 atletë pjesëmarrës në ngjarje.
Momente të mira sportive ndodhin gjatë këtyre Lojrave parë në botë. Sigurisht, Olimpiada janë më të medias dhe më shumë komerciale, por është një moment të shkurtër të paqes në një botë në lëvizje të vazhdueshme.